Mijten

Schurftmijten

Schurft is een vaak voorkomende huidaandoening bij herkauwers, die veroorzaakt wordt door mijten (soort Sarcoptes, Psoroptes en Chorioptes). De gevolgen zijn verminderde prestaties, zoals lagere vleesaanzet en verminderde melkproductie. De huidbeschadiging leidt tot een waardevermindering van de huid. Stallen die langer dan 12 weken leeg staan, worden gezien als schurftvrij.

 

Sarcoptes bovis (graafmijt)

Sarcoptesschurft begint doorgaans aan de kop en hals, maar kan zich uitbreiden over het hele lichaam. Het begint meestal met haaruitval en huidverdikkingen. Vooral na het opstallen tijdens de winterperiode ziet men duidelijkere huidveranderingen met korsten met ettervorming wanneer er een bijkomende bacteriële besmetting van de huid plaatsvindt.

 

Psoroptes ovis var. bovis

Psoroptesschurft begint vooral op de rug, borst, hals en flanken. Men ziet vooral jeuk ontstaan, gevolgd door natte en korstvormige huidveranderingen. Vaak treden binnen enkele dagen haarverlies, kleverig beleg, korstvorming, schuurwonden en onderhuidse bloedingen op, waarbij de letsels ook in de zomer niet verminderen.
Een overdracht van Psoroptes ovis van het rund op het schaap en omgekeerd is mogelijk.

 

Met schurft

 

Zonder schurft

 

Chorioptes bovis

Chorioptesschurft begint vooral aan de staartbasis en de uier. De huidveranderingen worden minder door de directe beschadiging door de mijten veroorzaakt, maar meer door de stofwisselingsproducten. Typerend is dat Chorioptesschurft tijdens de winter en voorjaar in intensiteit toeneemt en terug loopt op de weide. Gezond uitziende runderen blijven echter besmet.

Zoeken